Protonska kiša i korona

Protonska kiša i korona

U subotu 18. jula 2020. godine očekuje se potpuno zatvoreno nebo oblacima i pojava protonskih padavina. Ova dva sezonska vremenska parametra uz slabo UV zračenje stvaraju uslove za pojavu lebdećih virusa.

Dijagram protona izmeren na satelitu SOHO

Protonske padavine su nevidljive i imaju velike sličnosti kao obična kiša. Protonske padavine jonizuju atmosferu sa posebnim naglaskom da vrše jonizaciju kapljica koje nose viruse. Jonizovana kapljica lebdi pod dejstvom sile električnog polja Zemlje i gravitacione sile.

U subotu ispod oblaka UV zračenja neće biti zbog jake oblačnosti u tri sloja.

Oblaci će biti u tri debela sloja atmosfere i neće dozvoljavati prodor UV zračenja. Očekuje se da snaga UV zračenja izmerena na satelitu bude samo 6 jedinica što je daleko ispod minimalne vrednosti za ovaj period sunčeve aktivnosti. Sunce i dalje miruje.

Vetar će u subotu biti povoljan za širenje lebdećih virusa i povećanje broja zaraženih. Veliki pad dnevne temperature omogućiće duži vek kapljice koja nosi virus što će kao posledicu imati povećanje poluprečnika zone zaražavanja.

Poželjno je da se 18. i 19. jula nose maske na otvorenom prostoru bez obzira da li postoji fizička distanca ili ne, jer su to dani za zaražavanje na daljinu. Tog dana fizička distanca se naglo povećava i meri se više desetina metara.

To znači da iako je neko sam u svojoj bašti treba da nosi masku jer poluprečnik zaražavanja može da bude 50 metara. U tom slučaju potrebno da fizička distanca bude veća od 50 metara. Da bi se sve to izbeglo masku u subotu treba nositi na otvorenom prostoru bez obzira na gustinu populacije. U najboljem slučaju subota nije dan za izlazak iz zatvorenih prostorija jer je protonska kiša veliki faktor rizika.

Ako vas je zainteresovao ovaj tekst

podelite ga

na društvenim mrežama

FacebookPinterestTwitter