Земљотрес у Хрватској

Земљотрес у Хрватској

Да би се неко тело покренуло из стања мировања потребна је спољна сила. Ако  у првој апроксимацији занемаримо галактичке силе онда једина спољна сила која пристиже на Земљу је електромагнетна сила која настаје заједничким дејством електричне конвекционе струје која долази са Сунца и земљиног магнетног поља. Струјно поље које носи наелектрисане честице Сунчевог ветра стигло је на просторе Хрватске 28. децембра 2020. у 12 часова.

Протонски део струјног поља извршио је магнетизацију тла на великој површини Хрватске и дубини од око 10 километара 28. децембра у 12 часова.

После смањења магнетске индукције 29. децембра дошло је до појаве коерцитивне силе, односно земљотреса у 11:19:54.6 UTC.

Струјно поље је заобишло Србију са електронске стране и донело сунчано време без могућности протонске магнетизације Србије.

ИЗВОР ЕНЕРГИЈЕ
Извор конвекционе електричне струје била је коронална рупа ЦХ07. Ова снажна коронална рупа први пут се појавила на северној хелио  свери Сунца 19. децембра 2019. године.

Ово је њена 13. ротација и спада у дугоживеће активне површине на Сунцу. Током целе прошле године она је изазивала велики пад температуре и падавине сваке треће физичке ротације Сунца.

Конвекциона струја стигла је до Земље 22. децембра 2020.

Ако вас je заинтересовао овај текст

поделите га

на друштвеним мрежама

FacebookPinterestTwitter