COVID-19 и смањена активност Сунца

COVID-19 и смањена активност Сунца

На велико изненађење свих истраживача, Сунце је до 24. јуна 2020. смањило снагу УВ зрачења са 10,3 јединице на 4.8 јединица. У садејству са јаком облачношћу Сунце је ових дана постало фактор ризика и основ за повећање пораста броја заражених у целом свету, не само у Србији.

Међутим, на повећање броја новозаражених у Србији утицала и јака вишедневна облачност.

Са дијаграма се види да је до 25. јуна било само 5 релативно сунчаних дана у јуну 2020. До 25. јуна у Београду је било 13 кишних дана што је погодовало повећању броја заражених.

Међутим, упадни угао УВ зрачења у наредним данима у Србији биће 67 степени (највећи овог лета) који ће смањити нежељено дејство облачности и слабог УВ и Х зрачења. У наредним данима очекује се отворено сунчано небо и повећање снаге УВ зрачења што ће утицати на смањење броја новозаражених. УВ зрачење одређује биланс снаге вируса. Сунце већ три године нема стандардну активност. Овако слаба активност Сунца има велике сличности са активностима у периоду од 1650. до 1700 године када је снага УВ зрачења била на историјском минимуму од 4.5 јединица.

Ових дана Сунце је показало знаке нове активности али то је још увек слабо и недовољно. Надамо се да прелазни период између 24. и 25. циклуса активности Сунца неће бити дуг као 1650. године. Повећање снаге УВ зрачења започеће 24. јуна 2020. са првим сунчаним даном после јаке облачности.

Са дијаграма се види узрок повећања броја новозаражених у Србији, једноставно речено УВ зрачење је веома слабо. Није то непоштовање превентивних мера заштите већ неочекивано мала активност Сунца и јака облачност.

У прошлим циклусима активности Сунца снага УВ зрачења у прелазном периоду између два циклуса кретала се око 12 јединица. У суштини Сунце се „чудно“ понаша јер је једна страна Сунца активна а друга неактивна. Активна страна Сунца зрачи снагом од 10 јединица а неактивна обара снагу УВ зрачења на историјски минимум. Сада смо у периоду дејства неактивне стране Сунца. Интерпланетарни простор између Сунца и Земље због слабе активности Сунца је празан па свака и најмања ерупција ствара временске непогоде. За време активности Сунца у интерпланетарном простору налазе се честице Сунчевог ветра које гуше нежељено дејство ерупција на Сунцу.

Србски народ је за време пандемије био веома одговоран, али уласком заражених из других земаља продужен је период пандемије. Србија је 1. јуна имала само 18 новозаражених.

На другој страни Сунца која се не види са Земље постоје два активна региона. Очекује се њихов долазак на ивицу сунчевог диска у наредним данима.

У садејству са отвореним небом и сунчаним данима све до 1. јула 2020. активни региони видно ће повећати УВ зрачење и уједно зауставити повећање броја новозаражених.

Проблем ће бити јака облачност после 1. јула када ће поново доћи до гушења УВ зрачења. Вода је једини хемијски елемент у атмосфери Земље који ствара ефекат стаклене баште.

Угљендиоксид СО2 није гас са ефектом стаклене баште.

Стрелице показују где се очекују активни региони.

Ако вас je заинтересовао овај текст

поделите га

на друштвеним мрежама

FacebookPinterestTwitter