Зашто расте број заражених

Зашто расте број заражених

Познато је да је грип сезонског карактера. Ако је то тако, онда појава грипа зависи од временских метеоролошких параметара што јасно указује да истраживања услова за појаву грипа и његов нестанак морају  да буду мултидисциплинарна. Под мултидисциплинарним истраживањима подразумева се познавање метеоролошких синоптичких ситуација у атмосфери Земље и познавање хелио-електромагнетних параметара на Сунцу.

Од изузетног значаја је познавање снаге УВ зрачења јер снага вируса зависи од  снаге УВ зрачења. Такође је неопходно познавање положаја струјних поља у атмосфери Земље и локацију јаке облачности јер снага УВ зрачења на тлу зависи од њиховог положаја.

Треба нагласити да што је УВ зрачење Сунца слабије то је снага сезонског грипа јача и обратно. То значи да Природа, односно Сунце, одређује биланс снаге вируса и услове за њихову појаву и нестанак. Међутим, иако је Сунце започело активност она је још увек слаба за овај период сунчевог циклуса. Другим речима Сунце својом слабом активношћу поново прети.

Иако је упадни угао УВ зрачења изнад Србије достигао је 67 степени и Сунце повећало снагу УВ зрачења по јединици површине, ипак је дошло до пораста броја заражених. Пораст није велики, али је забрињавајући јер Сунце не повећава активност у 25. сунчевог циклусу. 

Треба нагласити да су за ширење пандемије потребни временски метеоролошки и хелио-електромагнетни параметри што јасно говори да без природних услова ширење заражавања је слабо или не постоји.

Дијаграм снаге УВ зрачења и пораст броја заражених у Србији

УВ индекс нема никакве везе са снагом УВ зрачења јер показује колика је проводност атмосфере а не колика је снага УВ зрачења. Тако УВ индекс може да буде максималан а да је УВ зрачење слабо или га нема.

Ако се погледа дијаграм снаге УВ зрачења долази се  до сазнања да УВ зрачење има тренд опадања. Тако је снага УВ зрачења 10. јуна достигла 10 јединица и обећавала пораст активности, УВ зрачење је 21. јуна 2020. достигло 5 јединица а Х зрачење је на минимуму.  У претходним циклусима активности Сунца снага УВ зрачења  је у овом стадијуму развоја имала више од 12 јединица.

Овако мала снага УВ зрачења постаје фактор ризика на свим континентима а посебно на јужној хемисфери док је на северној хемисфери ризик нешто мањи.

Када су у питању земаљски параметри, јака облачност ових дана изнад Србије стварала је повољне услове за ширење заражавања и пораст броја заражених.

Ако снага УВ зрачења и јака облачност одређују снагу вируса на тлу онда ниједан сезонски грип није исти јер је снага УВ зрачења и јака облачност стохастичка величина која зависе од степена активности Сунца.

Због тога на питање зашто долази до повећања броја заражених, одговор није само у надлежности лекара. Не може се све објаснити непоштовањем мера заштите па ни повећање броја заражених. Због непознавања електромагнетних временских параметара лекари бацају кривицу на народ за не поштовање мера заштите и нису у праву.  

Српски народ је поштујући вековну саборност показао велику одговорност током пандемије COVID 19, па су критике за непридржавање превентивних мера контрапродуктивне. У кризним ситуацијама српски народ је веома одговоран и придржава се свих препоручених мера кризног штаба.

Хелиопрогноза

Дугорочна прогноза за 2018.

На основу синоптичке ситуације на Сунцу очекује се повратак два активна региона која ће већ од 24. јуна па ће се снага УВ зрачења знатно повећати по јединици површине.

Када се посматрају земаљски параметри може се рећи да од 24. јуна престаје свакодневна јака облачност и да почиње сунчано време са знатним повећањем дневне температуре. Отворено небо омогућиће несметани продор УВ зрачења које ће извршити дубоку дезинфекцију атмосфере изнад Србије. То значи да се од 25. јуна може очекивати смањење броја заражених.

Смањење броја заражених омогућиће појачано УВ зрачење. Међутим, иако висока дневна температура од преко 30 степени не убија вирусе она ће индиректно утицати на смањење пораста броја заражених. Капи кише и велика влажност у атмосфери чува вирус од дејства УВ зрачења. Када висока температура изврши испаравање искашљане капице вирус остаје не заштићен и умире. На тај начин висока дневна температура ваздуха индиректно утиче на смањење броја новозаражених.

Почевши од 24 . јуна смањиће се појава јаке облачности и велике влажности што ће видно смањити могућност заражавања са човека на човека.

Треба истаћи да Србија није била примарно жариште вируса. Код примарних жаришта вируси лебде у ваздуху због протонских падавина које као киша падају испод струјних поља. Протони путем јонизације искашљане капљице и дејством силе електричног поља Земље не падају на тло што има за последицу појаву вируса у ваздуху. Тако код примарног жаришта вируси лебде у ваздуху а ветар их носи и врши дифузно заражавање што за последицу има експоненцијални пораст новозаражених. Дифузно заражавање има велике сличности као када ветар носи поленов прах.

За време пандемије Србија је имала секундарна жаришта где се заражавање вршило од човека до човека. Код секундарног жаришта (Србија)  нема вируса у ваздуху јер нема протонских падавина па под дејством гравитационе силе вируси одмах падају на тло.

Ако вас je заинтересовао овај текст

поделите га

на друштвеним мрежама

FacebookPinterestTwitter