Протонска киша и корона

Протонска киша и корона

У суботу 18. јула 2020. године очекује се потпуно затворено небо облацима и појава протонских падавина. Ова два сезонска временска параметра уз слабо УВ зрачење стварају услове за појаву лебдећих вируса.

Дијаграм протона измерен на сателиту СОХО

Протонске падавине су невидљиве и имају велике сличности као обична киша. Протонске падавине јонизују атмосферу са посебним нагласком да врше јонизацију капљица које носе вирусе. Јонизована капљица лебди под дејством силе електричног поља Земље и гравитационе силе.

У суботу испод облака УВ зрачења неће бити због јаке облачности у три слоја.

Облаци ће бити у три дебела слоја атмосфере и неће дозвољавати продор УВ зрачења. Очекује се да снага УВ зрачења измерена на сателиту буде само 6 јединица што је далеко испод минималне вредности за овај период сунчеве активности. Сунце и даље мирује.

Ветар ће у суботу бити повољан за ширење лебдећих вируса и повећање броја заражених. Велики пад дневне температуре омогућиће дужи век капљице која носи вирус што ће као последицу имати повећање полупречника зоне заражавања.

Пожељно је да се 18. и 19. јула носе маске на отвореном простору без обзира да ли постоји физичка дистанца или не, јер су то дани за заражавање на даљину. Тог дана физичка дистанца се нагло повећава и мери се више десетина метара.

То значи да иако је неко сам у својој башти треба да носи маску јер полупречник заражавања може да буде 50 метара. У том случају потребно да физичка дистанца буде већа од 50 метара. Да би се све то избегло маску у суботу треба носити на отвореном простору без обзира на густину популације. У најбољем случају субота није дан за излазак из затворених просторија јер је протонска киша велики фактор ризика.

Ако вас je заинтересовао овај текст

поделите га

на друштвеним мрежама

FacebookPinterestTwitter