Физичка дистанца и заражавање Ковидом 19

Физичка дистанца и заражавање Ковидом 19

Преношење вируса са човека на човека зависи од њиховог међусобног растојања и назива се физичка дистанца. Физичка дистанца је мера за спречавање преношења вируса. Постоји мишљење да је растојање од 2 метра довољно безбедно за људе који носе маске. Међутим, физичка дистанца од 2 метра важи само у затвореном простору и то под одређеним условима. Изласком на отворени простор безбедна физичка дистанца није иста и зависи од сезонских временских параметара. Под сезонским временским параметрима сматрају се: температура, влажност ваздуха, брзина ветра, степен покривености неба облацима и снага УВ зрачења. Све су то природни сезонски параметри који захтевају истраживања ван медицинске науке. Да би се дошло до сазнања који сезонски услови омогућују појаву и преношење вируса потребно је познавање физике и електромагнетике атмосфере као и познавање преноса енергије са Сунца до Земље.

С друге стране, ако УВ зрачење Сунца одређује енергетски биланс вируса у атмосфери Земље, онда је познавање електромагнетног УВ зрачења Сунца у опсегу од 260 до 340 ангстрема основ за стварање научног приступа у истраживању сезонских услова који омогућавају појаву вируса. У исто време познавање снаге УВ зрачења Сунца представља научни основ за прогнозу престанка заражавања, односно престанак пандемија.

Снага вируса обрнуто је пропорционална снази УВ зрачења па што је снага УВ зрачења мања то је снага вируса јача и обратно. Ако се снага УВ зрачења одређује снагу вируса онда се може рећи да је у Србији вирус у јулу снажнији него у априлу ове године а да је снага вируса у јулу у Србији многоструко слабија него у Италији ове године.

Сви сезонски параметри указују да безбедна физичка дистанца није фиксна вредност већ зависи од сезонских временских и електромагнетних параметара. Познато је да код капљичног заражавања, животни век капљице одређује животни век вируса. Тако са повећањем температуре долази до бржег испаравања капљице која носи вирус па је животни век капљице краћи што има за последицу смањење растојања, односно смањење физичке дистанце. Међутим, са смањењем температуре испаравање капљице која носи вирус је дуже па је физичка дистанца дужа.

Треба нагласити да смањење температуре, повећање брзине ветра и повећање релативне влажности ваздуха повећава дужину безбедне физичке дистанце.

Међутим, појава протонске кише, која се јавља за време потпуне покривености неба и пада дневне температуре, драстично повећава дужину безбедне физичке дистанце која се мери са више десетина метара.

Протонска киша

Дугорочна прогноза за 2018.

На јонизовану капљицу делују две силе. Гравитациона сила према доле и сила електричног поља Земље према горе и тада капљица почиње да лебди. Зона заражавања зависи од свих временских параметара а посебно од брзине ветра и мери се десетинама метра.

Због непознавања механизма електромагнетног заражавања, целокупна светска медицинска наука је збуњена ширењем пандемије Ковид 19 у летњој сезони па је донет погрешан закључак да је узрок ширења пандемије непридржавање физичке дистанце.

Треба нагласити да је Природа та која одређује настанак и престанак пандемије а физичка дистанца је само секундарни параметар која при снажном УВ зрачењу не постоји.

Тако се долази до сазнања да сви сезонски временски параметри утичу на промену безбедног растојања између две особе а да се физичко растојање од 2 метра може прихватити као безбедно само у затвореном простору при стабилним сезонским временским параметрима где постоји само гравитациона сила.

Главни временски параметар који повећава безбедну физичку дистанцу у затвореном простору је брзина струјања ваздуха проузроковано промајом или вентилацијом. Ако претпоставимо да искашљана капљица која носи вирус има животни век једну секунду и ако је брзина струјања ваздуха у затвореном простору 3 метра у секунди онда је безбедна физичка дистанца 3 метра. Свако повећање брзине струјање ваздуха изазива повећање безбедног растојања.

У принципу, безбедна физичка дистанца у зимском периоду је већа а у летњем мања у односу на опште прихваћену безбедну дистанцу од 2 метра. Време које је безбедно за излазак на отворени простор је од 11 до 16 часова јер је тада УВ зрачење најјаче а безбедна дистанца најкраћа.

Још једном. УВ индекс није добар показатељ снаге УВ зрачења јер показује само колика је проводност атмосфере а не колико је УВ зрачење. Плашење народа јаким УВ индексом је директан напад на здравље народа. Снага УВ зрачења једва достиже 8 јединица што је далеко мања од минималне вредности за последњих 500 година. Тако мала вредност УВ зрачења омогућава глобални опстанак короне вируса.

Први трачак наде
После дужег мировања, на истоку Сунца појавио се активан регион 2767. који је указао на могући почетак активности Сунца. Сунце мирује већ три године.

Магнетни снимак активног региона

Пре појаве активног региона снага УВ зрачења је била само 5 јединица да би се данас 27. јула повећала на 8,5 јединица. Иако је ова вредност УВ зрачења далеко мања од потребних 12 јединица да корона вирус нестане, она указује на могуће повећање активности Сунца. Активна површина региона расте па се очекује даље повећање снаге УВ зрачења и смањење броја новозаражених.

Дијаграм УВ и Х зрачења

Прогноза
Ако Корона 19 има планетарни карактер и ако је једини планетарни сезонски параметар слабо УВ зрачење онда све прогнозе за престанак пандемије треба да се заснивају на прогнози УВ зрачења јер је снага вируса обрнуто пропорционална снази УВ зрачења. Пренос вируса са човека на човека је секундарног карактера и када нема природних сезонских услова нема ни заражавања. Због не познавања механизма електромагнетног заражавања људи су секундарном физичком заражавању са човека на човека приписали велику моћ. Када нема природних сезонских услова за појаву вируса онда се преношење вируса може остварити само пољупцем. Нема пандемије без природних сезонских услова односно без слабог УВ зрачења.

На Сунцу се налази један активан регион који подиже степен активности Сунца.

Међутим, први пут ове године на Сунцу ће се од 28. јула налазити два активна региона јер се очекује долазак још једног снажног активног региона.

Очекује повећање УВ зрачења па ће 10. августа 2020. године дођи до знатног смањења броја заражених.

Уколико се тренд пораста активности Сунца настави овим темпом, онда неће бити сусрета корона вируса и вируса грипа јер ће Ковид 19 у септембру нестати.

Ако вас je заинтересовао овај текст

поделите га

на друштвеним мрежама

FacebookPinterestTwitter