Ураган Лоренцо

Ураган Лоренцо

У документу 3, Београдске школе метеорологије, речено је да се праћењем синоптичке ситуације на Сунцу може прогнозирати појава урагана. Прогноза се остварила. Три короналне рупе које су у прошлој ротацији дејством силе Првог покретача створиле ураган Дориан, у овој ротацији створиле су ураган Лоренцо. Трећа најснажнија коронална рупа CH65 еруптовала је најјачу електричну конвекциону струју, а продором кроз магнетско поље Земље настала је електромагнетска сила. Електромагнетска сила је Први покретач свих природних појава па и урагана. У трећој ротацији Сунца коронална рупа CH65 поново ће створити нов ураган.

Анализа синоптичке ситуације

Анализа синоптичке ситуације

На Сунцу се налазе три короналне рупе и свака од њих има одређено деловање у атмосфери Земље. Прва коронална рупа има задатак да успостави везу између интерпланетарног струјног поља и урагана и створи уводник преко кога ће се напајати ураган електричном конвекционом струјом која долази са Сунца. Електрична конвекциона струја у атмосфери Земље ствара спољну електромагнетску силу која покреће ваздушне масе тешке више милијарди тона што је у складу са првим Њутновим законом. То значи да не постоји унутрашња сила у атмосфери Земље која може да покрене ваздушне масе и да их убрза до 300 километара на час.

Друга коронална рупа има задатак да појача брзину кретања ваздушних маса и да од тропске олује створи ураган прве категорије.

Трећа коронална рупа CH65 појачава брзину ваздушних маса и ствара снажни ураган 5 категорије.

Све три короналне рупе повећале су активну површину, односно повећале су конвекциону електричну струју а са њом и електромагнетску силу што указује да ће ураган Лоренцо бити јачи од урагана Дориан.

Протокол

Протокол

Протокол настанка урагана Лоренцо је исти као у прошлој ротацији урагана Дориан. Постоје три продора честица Сунчевог ветра. Активна површина короналних рупа није стална већ се мења од једне до друге ротације Сунца, а са њом се мења и јачина електричне конвекционе струје. Променом јачине конвекционе електричне струје мења се снага урагана, односно мења се снага природног електритричног мотора који се напаја конвекционом електричном струјом.

Коронална рупа CH65, 24. Септембра 2019.

Синоптичка ситуација на Сунцу 24. Септембра 2019.

Дијаграм развоја урагана Дориан.

Дијаграм развоја урагана Лоренцо.

Ураган Дориан достигао је 4. категорију и брзину ветра од 227 km/h. Ураган Лоренцо достигао је 5. категорију и брзину ветра од 262,5 km/h.

У наредној ротацији Сунца коронална рупа ЦХ65 поново ће бити извор новог урагана.

Већ сада се чује да су урагани последица измишљеног глобалног загревања.

Синоптичка ситуација на Сунцу 29. Септембра 2019.

Ако вас je заинтересовао овај текст

поделите га

на друштвеним мрежама

FacebookPinterestTwitter