Пожари у Србији

Пожари у Србији

Када је коронална рупа СН77 дошла у геоефективну позицију на Сунцу она је упутила према Земљи високотермалне честице Сунчевог ветра.

Први продор високотермалних честица Сунчевог догодио се ветра 24. октобра а најјачи продор догодио се 25. октобра и изазвао је бројне пожаре у Србији.

Температура честица кретала се око 800 хиљада степени а у појединим временским интервалима прелазила је 1 милион степени. Брзина честица кретала се од 680 до 700 километара у секунди.

Честице су изнад Европе формирале струјно поље које је текло као атмосферска река која је ових дана Србији доносила високе температуре. Струјно поље заобишло је Србију са електронске стране. Када се Србија нашла у електронском сочиву струјног поља започела је појава пожара у планинским локацијама дејством високотермалних електрона.

Другим речима, дошло је до електронских падавина у облику кише које су стварали високе температуре. Међутим, појава млаза честица Сунчевог ветра на појединим високим локацијама стварала је пожаре ниског растиња и сувог лишћа које погрешно називају шумским пожарима. Тек после појаве ветра, пожари ниског растиња могу да прерасту у шумске пожаре. Због мале количине електрона таква могућност не постоји. С друге стране, продори честица су све слабији па се очекује да од данас 29. октобра не буде више нових пожара а постојећи пожари ће се угасити престанком дотура термалне енергије са Сунца.

Због дејства електричног поља изнад Србије, електрони, у принципу продиру на планинским локацијама и ретко кад могу да продру до нижих предела.

Ако вас je заинтересовао овај текст

поделите га

на друштвеним мрежама

FacebookPinterestTwitter