Пожар у северној Калифорнији 2018.

Пожар у северној Калифорнији 2018.

Извор термалних честица била је коронална рупа СН44.

Синоптичка ситуација на Сунцу 3. новембра изгледала је овако:

Продор кроз магнетну одбрану Земље започео је 4. новембра у вечерњим сатима.

Температура честица достигла је 900 000 степени. Брзина честица била је 625 километара у секунди. Од 5. новембра до данас било је два продора честица.

Удар честица изазвао је велику геомагнетску активност на Земљи.

Електрични потенцијал честица достигао је 140 000 волти.

После продора кроз магнетну одбрану честице су формирале струјно поље које је прекрило град Парадајс.

Пожар се одржао до данашњих дана због присуства снажног струјног поља изнад Калифорније и прилива нових термалних честица.

Честице изнад Парадајс падале су као киша, вертикално. Пожар нема фронт што има велике сличности са пожаром у Грчкој од 23. јула 2018.

Код оба пожара електромагнетна сила као први Покретач ствара вртложно кретање ваздушних маса које распирује ватру као мех код ковача. Јака вртложност ваздушних маса повећава количину топлоте ватрене површине. Због тога је град Парадајс спаљен без могућности да се спаси.

Код вертикалног падања термалних честица нема ватреног фронта, ватра се јавља стохастично на више места у облику круга. Често се ватрени кругови не додирују већ сваки има своју ватрену површину. Ватра се не преноси, она се ствара на свакој локацији посебно. У том случају евакуација становништва је отежана или немогућа јер се не зна где ће се јавити нови ватрени круг. Настанак пожарних површина код снажног вртложног ветра је брз и не дозвољава евакуацију. Када честица падају по неким углом јавља се ватрени фронт. Тада је спасавање људи могуће.

Људи од науке знају да Човек не може да створи вртложни пожар, ни шумски ни градски, јер се ветар ствара силом количине кретања честица Сунчевог ветра.

Ако вас je заинтересовао овај текст

поделите га

на друштвеним мрежама

FacebookPinterestTwitter