Светлост земљотреса

Светлост земљотреса

Када честице Сунчевог ветра продру кроз магнетну одбрану Земље оне се сударају са атомима гасова који се налазе у атмосфери Земље и избијају електроне стварајући поларну светлост. У зависности са којим гасовима се честице Сунчевог ветра сударају зависи боја поларне светлости. Када се честице сударе са атомима кисеоника поларна светлост је зелене боје а са атомима азота поларна светлост је црвене боје. Комбинацијом гасова добијају се све остале боје поларне светлости.

Поларна светлост

После продора кроз магнетну одбрану Земље честице Сунчевог ветра у атмосфери формирају атмосферску реку (У науци познато као Струјно поље, то је простор где се налазе наелектрисане честице. ) Атмосферска река тече у горњим слојевима тропосфере обично на висини око 10000 метара.

Снимак атмосферске реке која је одредила локацију настанка свих земљотреса у Турској.

Атмосферска река је невидљива за човечије око али је електромагнетни инструменти лако уочавају. На снимку је атмосферска река која је проузроковала појаву земљотреса у Турској.

Светлост земљотреса у Турској

Када честице Сунчевог ветра носе велико електрично и магнетно оптерећење оне имају снажан магнетни омотач који не дозвољава расипање честица. Честице у атмосферској реци осим радијалне брзине имају велику циркулациону брзину.

Снага магнетног омотача зависи од брзине кретања атмосферске реке. Међутим, када се радијална брзина атмосферске реке смањи, смањује се јачина електричне струје а са њом и снага магнетног омотача. Тада магнетни омотач не може да задржи честице Сунчевог ветра и оне великом брзином продиру у атмосферу где се сударају са атомима гасова који се налазе у атмосфери и стварају светлост коју смо назвали светлост земљотреса. Светлост се јавља непосредно пре појаве земљотреса и траје кратко време на почетку свих снажних земљотреса. Појава светлости забележена код свих већих земљотреса. У принципу светлост није фактор ризика јер има дифузни карактер. Међутим, када се протони спуштају према Земљи у млазу, у облику грома, тада су велики фактор ризика.

Осим светлосног ефекта отварање магнетног омотача атмосферске реке има и звучни ефекат у облику шума који има велике сличности као када у лето пада киша са крупним капима. У суштини то је протонска киша честица која се јавља пре сваке нагле промене времена која се јавља у облику муња и громова. Бљесак светлости је знак да је дошло до отварања магнетног поља атмосферске реке, односно струјног поља.

Појава светлости је доказ велике енергије која је продрла кроз магнетну одбрану Земље. Да је то тако показује велика европска геомагнетска активност која је достигла 400 нано Тесли при брзини честица у интерпланетарном простору од 630 км/секунди. Уобичајена европска активност је око 150 до 200 нано Тесли. Извор енергије земљотреса у Турској је коронална рупа на Сунцу. Мишљење да судар или подвлачење две тектонске плоче, може да изазове енергију која је једнака експлозији 150 атомских бомби нама научну основу. Математика је сурова наука. Када би то било тачно онда људи не би градили термо и хидро електране већ електране на подвлачење и сударање.

Ако вас je заинтересовао овај текст

поделите га

на друштвеним мрежама

FacebookPinterestTwitter