Активност Сунца и појава вируса

Активност Сунца и појава вируса

Познато је да се пандемија грипа Х1Н1 из 2009, која је настала у Мексику, ширила упркос свим настојањима сузбијања. Пандемија грипа Х1Н1 настала је у време најмање вулканске активности на Сунцу.
Интересантно је да је Коронавирус, односно 2019-nCoV, настао такође у време најмање вулканске активности Сунца.

Познато је да снага УВ зрачења зависи од активности Сунца. Међутим, снага УВ зрачења има сезонски карактер па је у току зимског периода она далеко мања него у летњем периоду. У време максималне вулканске активности Сунца УВ зрачење има 35 јединица. У опсегу од 20 до 35 јединица УВ зрачење је фактор ризика по здравље људи. Међутим, у периоду између два циклуса вулканска активност Сунца је најмања или је нема па је снага УВ зрачења око 10 јединица, мерено на АЦЕ сателиту. Снага УВ зрачења на тлу у зимском периоду је далеко испод 10 јединица него у летњем. То указује да у зимском периоду у време минималне активности Сунца и УВ зрачење има минималну вредност.

У току 2009. године снага УВ-зрачења Сунца била је 8 јединица а у 2019. само 5 јединица. Недостатак УВ зрачења, односно дезинфекције атмосфере на тлу у оба случаја створило је услове, на северној хемисфери, за несметани развој вируса. Међутим, Х зрачења није било на Сунцу у оба периода минималне вулканске активности.

На основу сателитских мерења, пре два дана на Сунцу појавио први активан вулкански регион као знак појачања снаге УВ и Х зрачења.

После више дана без Х зрачења 8. марта јавио се први наговештај да ће ускоро доћи до повећања активности Сунца и дезинфекције атмосфере. Такође и УВ зрачење има благу тенденцију повећања па се са 5 јединица 3. марта повећало на 7 јединица 9. марта 2020.

Када вулкански регион број 2758 са магнетним поларитетом који указује на почетак 25. циклуса активности Сунца, уђе у геоефективну позицију, УВ зрачење ће се повећати на преко 8 јединица што даје наду да ће наредних дана доћи до боље дезинфекције целокупне атмосфере и смањења преноса заразе.

Ако се оствари прогноза NASA, онда кроз 10 година треба очекивати поново градацију вируса.

Ако вас je заинтересовао овај текст

поделите га

на друштвеним мрежама

FacebookPinterestTwitter